Sepang International Circuit

Sepang International Circuit
Malajzia

2016 október 01
10:00
Sepang International Circuit
Sepang

Pálya bemutató

A Sepang International Circuit (SIC) egy motorsport-versenypálya, amelyen 1999 óta rendezik meg a Formula–1-es és a MotoGP maláj nagydíjat. A pálya Sepang városban, a fővárostól, Kuala Lumpurtól nem messze fekszik.

Története

A pályát a német Hermann Tilke tervezte Sanghaj, Bahrein és Isztambul mellett. 1998-ban kezdték el építeni és 1999-ben tartották rajta az első Formula–1 maláj nagydíjat. Ekkor volt a pálya hivatalos megnyitója is.

Elhelyezkedése

Kuala Lumpurtól 35 kilométerre, Sepang településtől 6 kilométerre délre helyezkedik el. Közvetlenül a maláj észak-déli autópálya mentén fekszik. Az autópálya másik oldalán a Kuala Lumpur nemzetközi repülőtér (KLIA) helyezkedik el.

 

A fő pálya 5,543 km hosszú, az óramutató járásával megegyezően haladnak rajta. Sok egyenes, és visszafordító kanyar van benne, az aszfaltcsík legnagyobb szélessége 22 méter. Vonalvezetése meglehetősen szokatlan, a hátsó egyenes majdnem olyan hosszúságú, mint a 925 méter hosszú célegyenes. A két egyenest egy visszafordító hajtűkanyar köti össze. A két, egymással majdnem párhuzamos egyenes között helyezkedik el a Mall főtribűn, amely mindkét egyenesre ránéz. Stílusa Malajzia nemzeti virágát, a hibiszkuszt idézi. A főtribűn befogadóképessége 50 000 fő, míg a pályán összesen 130 000-en férnek el egyszerre. Az aszfaltcsíkon több jó előzési pont is akad. A bokszutca mögötti paddockba a pálya 4-es kanyarja előtt egy alagúton keresztül lehet bejutni. A pálya főbejárata a célegyenes és a hátsó egyenes, a 14-es és az első kanyar között helyezkedik el. Innen a két egyenes között haladva a 15-ös kanyarig el lehet jutni gyalog.

15 kanyarjából 5 bal- és 10 jobbkanyar.

A pályának két másik konfigurációja is van. Az északi pálya az óramutató járásával megegyező irányú, a fő pálya első felének nyomvonalán halad a 6-os kanyarig, ezután visszakanyarodik a 15-ös kanyarra és onnan a célegyenesre. Az északi változat hossza 2,71 kilométer.

A déli rész szintén az óramutató járásával megegyező irányú. A hátsó egyenes végéig elhaladva a 8-as kanyarnál egy hajtűkanyarral csatlakozik bele a fő pálya második felének nyomvonalára. A hátsó egyenes mentén külön bokszutcája van. 2,61 km hosszú.

A létesítmény magában foglal egy rövidebb gokart- és egy motokrosszpályát is.

A környékre a rendkívül magas páratartalom jellemző, mely igencsak megerőlteti az autókat, és a pilótákat is.